HISTORIE

‘Sporen van een rijk verleden’

Landgoed de Hulst ademt geschiedenis. Elke boom, elke laan, en elke steen vertelt een verhaal uit een rijk verleden.

De oorsprong van het landgoed gaat terug naar de achttiende eeuw, toen Hendrik Jan Bos, een invloedrijk man in Twente, een uitgestrekt landgoed creëerde door het aankopen van percelen op de zuidwesthelling van de Tankenberg, het hoogste punt van Overijssel met 85 meter. Hij liet een park aanleggen met een indrukwekkend lanenstelsel, een sterrenbos en een tuinhuis.

Landgoed in Engelse stijl

Het landgoed onderging een ingrijpende transformatie onder leiding van Joan Gelderman, die De Hulst in 1916 van zijn moeder overnam. Hij liet zijn oom, architect Karel Muller, een ontwerp maken voor een landhuis waarin hij met zijn gezin kon wonen. Dit landhuis staat nog steeds op het landgoed. Gelderman gaf niet alleen vorm aan zijn droomhuis, maar ook aan het omliggende terrein. Hij breidde het landgoed uit door strategische aankopen en vroeg de Haarlemse tuinarchitect Leonard Springer om een park te ontwerpen.

Tuinontwerp van Leonard Springer

Springer, onder andere bekend van het Arboretum Poort Bulten in De Lutte, combineerde de achttiende-eeuwse structuren van De Hulst harmonieus met zijn eigen ontwerp. Hierdoor bleef de historische charme van het landgoed behouden. De zorgvuldige aanleg van lanen, perken en een parkweide met een karakteristieke sikkelvormige vijver weerspiegelen zijn visie op rust en ruimte. In het noordwestelijke deel, grenzend aan het bos, werd een grote moestuin en boomgaard aangelegd. De bossen werden aanvankelijk gebruikt voor houtproductie.

Hoewel het landgoed door de jaren heen veranderingen heeft ondergaan, zoals de aanleg van een nieuwe rondweg in de jaren ’30 en de verkoop van enkele stukken land, bleef de kern van de historische aanleg intact. Dit draagt bij aan de unieke uitstraling van De Hulst. Een wandeling door het park voelt als een stap terug in de tijd. Het gehele park van 16 hectare is dan ook een rijksmonument.

TOEKOMSTVISIE

‘Met de komst van nieuwe landgoedbewoners houden we Buitenplaats de Hulst springlevend.’

Samen het landgoed behouden

In 1975 werd de familie Bloemen eigenaar van Buitenplaats de Hulst, gevolgd door de familie Smellink in 1999. De nieuwe eigenaren namen maatregelen om het voortschrijdende verval van de buitenplaats te stoppen en een duurzame toekomst te waarborgen. Tegenwoordig wordt het landgoed beheerd door Stichting de Hulst. De herstelplannen omvatten onder andere het verbeteren van de waterhuishouding, het vergroten van de natuurwaarden, gedeeltelijke openstelling van het terrein en het toevoegen van nieuwbouw op de historische buitenplaats.

Exclusief wonen

Om een economisch fundament te creëren, ontwikkelde Stichting de Hulst, in samenwerking met de gemeente Oldenzaal, provincie Overijssel en andere betrokken instanties, een exclusief woonplan. Op de locatie van de voormalige nutstuinen zullen binnenkort twee elegante villa’s verrijzen met luxe appartementen. Deze villa-appartementen bieden een unieke woonbeleving, met panoramische uitzichten over het omliggende park en de stad Oldenzaal, terwijl de bosrand aan de andere zijde rust en geborgenheid biedt.

Op landgoed de Hulst woont u te midden van de natuur, met alle comfort van modern en luxueus wonen. Bij de bouw van de villa-appartementen wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen en technieken. De grootte, indelingsmogelijkheden, luxe en comfort maken dat u als bewoner volop kunt genieten van het leven op een landgoed. Over het onderhoud en beheer van het landgoed hoeft u zich geen zorgen te maken; dit blijft in handen van Stichting de Hulst. Met veel zorg en aandacht wordt ervoor gezorgd dat het landgoed in topconditie blijft, zodat huidige en toekomstige generaties kunnen blijven genieten van deze unieke plek.

WONEN OP DE HULST

Realiseer uw eigen woonwensen

De eigentijdse villa’s hebben moderne verhoudingen. Met grote vensters op het zuiden geniet u het hele jaar door van het prachtige uitzicht op het omliggende park. Detaillering in het metselwerk, de overstekken van het dak en de streekeigen materialen weerspiegelen de kwaliteit van het historische landhuis. De voorzijde van de villa’s, gelegen aan de bosrand, doet denken aan de lange tuinmuur. Onder de villa’s parkeert u in uw eigen parkeergarage en met uw privélift bereikt u uw villa-appartement.

Bij de indeling van de villa’s is gekozen voor een hoge mate van flexibiliteit, zodat u als toekomstige bewoner zelf de grootte en indeling van uw appartement kunt bepalen. Dit biedt een unieke kans om al uw woonwensen te realiseren op deze exclusieve plek.

‘Wonen op een schitterend landgoed met alle luxe en comfort, een droom die nu werkelijkheid kan worden!’ 

Unieke vrijheid op niveau

Wonen op Buitenplaats de Hulst betekent wonen met veel vrijheid. Vrijheid door de uitgestrektheid van het zestien hectare grote landgoed en door de ruimte in uw eigen villa-appartement. Vrijheid zit ook in de ruime keuze om uw eigen woonwensen te realiseren. De architect ontwierp de constructie van de villa’s namelijk zo dat de binnenruimte vrij in te delen is. Daardoor kunt u samen met de (interieur)architect zelf de grootte en de indeling van uw droomappartement bepalen.

Welke beleving spreekt u aan? Tussen de kruinen van de bomen of juist dicht bij de parkweide? Op welke verdieping u ook woont, vanuit elk appartement heeft u een prachtig uitzicht en beleeft u de natuur van dichtbij.

Het gebied rondom de villa-appartementen is exclusief toegankelijk voor u als bewoner. Er zijn aangelegde paden, rustige zitplekken en adembenemende uitzichten om te verkennen.

Beheer van het landgoed

Het beheer van het landgoed is in handen van Stichting de Hulst. Het bestuur bestaat uit zeven leden die elk hun eigen specifieke deskundigheid inbrengen. Het doel van de stichting is de duurzame instandhouding van de Hulst.

Parkreglement

Stichting de Hulst draagt zorg voor het beheer van het landgoed en stelt het parkreglement op waaraan bewoners en bezoekers zich dienen te houden. Wandelaars van buiten zijn welkom op de daarvoor aangewezen wandelpaden tussen zonsopgang en zonsondergang. Delen van het landgoed zijn exclusief toegankelijk voor de bewoners van de villa-appartementen. Het uitgangspunt is het duurzame behoud van de buitenplaats, de kwaliteit van de natuurwaarden en de flora en fauna in het gebied.

Erfpacht voor duurzame instandhouding landgoed

Met erfpacht draagt u bij aan het behoud van het landgoed en het omliggende landschap. Erfpacht is een jaarlijkse vergoeding voor het gebruik van de grond waarop uw villa-appartement staat. U wordt eigenaar van uw eigen stukje paradijs, terwijl de onderliggende grond in handen blijft van Stichting de Hulst. Geen zorgen, de erfpachtvoorwaarden zijn opgesteld met uw woongenot in gedachten. Zo kunt u met een gerust hart genieten van uw exclusieve thuis op dit prachtige landgoed.

Professionele Vereniging van Eigenaren

Het beheer van de villa-appartementen wordt uitbesteed aan Partners in Beheer. Als koper en toekomstige bewoner wordt u lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE) en betaalt u jaarlijks een bijdrage. Deze vereniging regelt de verschillende zaken die alle bewoners van de appartementen aangaan, zoals onderhoud, schoonmaak, afvalverwerking en verzekering. Daar heeft u geen omkijken naar.

Samen met Stichting de Hulst heeft Partners in Beheer de voorbereidingen getroffen om een VvE op te richten, inclusief de statuten en het huishoudelijk reglement. Met een app kunt u alles over de VvE volgen en direct contact opnemen met uw aanspreekpunt. Het beheer van het omliggende park, inclusief de tuinen, oprijlaan, wandelpaden en het landgoed, wordt volledig verzorgd door Stichting de Hulst. Het enige wat u hoeft te doen is genieten van het bijzondere wonen.

‘Thuis op Landgoed de Hulst, een fijn en veilig gevoel!’